Предавање Срђана Граовца на тему „Стојан Новаковић и наслеђе Берлинског конгреса“ на Jутјуб каналу КЦНС

25/01/2021

Предавање Срђана Граовца на тему „Стојан Новаковић и наслеђе Берлинског конгреса“ можете погледати (25. 1. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Угледан српски интелектуалац, дипломата и политичар, Стојан Новаковић, рођен 1. 11. 1842. године, био је и председник владе Србије, књижевни историчар, управник Народне библиотеке у Београду, први председник Српске књижевне задруге и председник Српске краљевске академије.

Током овог предавања, историчар Срђан Граовац, говори о Новаковићевом погледу на Берлински конгрес који је у великој мери утицао на многа друга политичка дешавања на овим просторима, али и на сам развој историографије. Наиме, као дипломата и политичар, Стојан Новаковић је свој став о Конгресу износио и документовао скоро свакодневно, службујући у иностранству имао је прилику да из спољашње визуре сагледа деловање аустроугарске дипломатије и њене планове према Србији, а као председник владе окренувши се Русији, осетио је јак притисак од стране Аустроугарске. Са јачањем русофилије у Србији последице одлука које су Аустроугарску учврстиле на Балкану постајале су погубне.

Посебно је важан његов став о Великој источној кризи 1875. и устанку у Босни, где тврди да је до овога дошло не жељом српског народа, што је био уврежен став, већ његовом непромишљеношћу. Кривац за кризу у Босни, а самим тим и Велику источну кризу заправо је Аустроугарска, јер ће јој то бити оправдање за мешање у дешавања на српским просторима. Новаковић је за оно што се дешавало и оно што ће се тек дешавати српски народ културно и просветно припремао, знајући да су Срби у јужном делу и Старој Србији чувари наслеђа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања