Предавање Срђана Граовца на тему „Oдноси између Тита и Стаљина – узроци сукоба“ на Jутјуб каналу КЦНС

22/06/2021

Предавање Срђана Граовца на тему „ Oдноси између Тита и Стаљина – узроци сукоба“ (22. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Комунистичка партија Југославије од самог почетка свог политичког деловања била је устројена по узору на Совјетски Савез. Нико није могао да наслути да би на релацији Москва‒Београд могло доћи до сукоба. Совјетски Савез био је идеализован као пример успешне изградње новог друштвено-економског поретка, а бољшевичка партија сматрана је примером савршено организоване политичке силе пролетеријата.

Криза у односима две земље започела је 1947. године, а ескалирала је Резолуцијом Инфирмбироа 28. јуна 1948.  Међутим, српска јавност па ни високи државни функционери, попут већине министара у влади Јосипа Броза Тита, нису имали увид у детаље сукоба, нити уопште о постојању било каквих несугласица са Москвом. О томе се у штампи и на телевизији није говорило, такве вести нису објављиване. Само је најужи круг Титових људи био обавештен о стварном стању и о правој природи односа између Тита и Стаљина.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања