Предавање „Рација у Јужној Бачкој 1942″.

22/01/2016

Предавање под називом „Рација у Јужној Бачкој“  поводом обележавања 74. годишњице од Новосадске рације биће одржано  26. јануара 2016. године, са почетком у 19 часова, на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

На предавању ће говорити професор Петар Ђурђев, директор Историјског архива Новог Сада и др Драго Његован, музејски саветник у Музеју Војводине. Професор Ћурђев ће се више бавити темом у вези са припремама, циљевима и последицама Рације, док ће др Његован посебну пажњу посветити архивским изворима за проучавање овог догађаја као и историјским контроверзама у вези са самом Новосадском рацијом. На предавању ће бити приказане и аутентичне фотографије о злочинима током Рације из фонда музеја Војводине, као и споменика који су 70-их година подигнути у част невино страдалих жртава.

Предавање је одржано у уторак, 26.јануара, у 19 часова, на Трибини младих. Предавачи професор Петар Ђурђев и др Драго Његован присутне су упознали са овим историјским догађајем, са посебним освртом на сам ток Рације и архивску грађу која сведочи о овом догађају.  Цело предавање можете да погледате на следећем видео снимку.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aka0irSBkmg[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања