Предавање Предрага Рајића на тему „Како Aмериканци бирају председника?“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

06/07/2020

Предавање правника и политичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Како Aмериканци бирају председника?“ (06.07.2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

 На данашњем предавању које гледаоци могу погледати на Јутјуб каналу КЦНС, Предраг Рајић рекао је да је председник у Америци лице са веома широким овлашћењима, далеко ширим него што је то председник у Француској која слови за државу која фаворизује функцију председника. За председника Америке се гласа сваке 4 године и то првог уторка након првог понедељка у новембру, како је и регулисаном Уставом. Ове године у Америци ће се  гласати 3. новембра. Председник највише може да има 2 мандата од по 4 године, а бира се посредним путем – бира га електорски колеџ. Електорски колеџ формирају грађани на изборима. Грађани електорима на изборима поклањају своје поверење, а електори на електорском колеџу гласају за председника и они су заправо ти који га бирају. Електорски колеџ сада броји 548 места, што значи да је за победу потребно 270 гласова, али је могуће одступање.

Предавач се слаже са једним словеначким филозофом да су амерички председнички избори толико важни и толико битни да би било добро када би сви на свету имали право гласа на њима, јер победа неког од кандидата на тим изборима може у великој мери да обликује геополитичке процесе у целом свету и да најдиректније утиче и на нас који у Америци не живимо.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања