Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Apsolutizam u Rusiji“ na Jutjub kanalu KCNS

31/10/2020

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Apsolutizam u Rusiji“ (31. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Apsolutizam (od latinskog absolutus što znači potpuno) je politička doktrina i praksa neograničene centralizovane vlasti i apsolutne suverenosti monarha ili diktatora. Suština apsolutističkog sistema počiva na tome da vlast ne podleže nikakvoj regulisanoj proveri od strane bilo koje društvene institucije, kao što su sudstvo, zakonodavstvo, religija, ekonomija ili izbori.

Apsolutizam se pojavio početkom 16. veka u Španiji koja je postala uzor svim evropskim monarhijama, tako da se do kraja tog veka pojavio i u Carskoj Rusiji. Germanski i ruski apsolutizam su najduže trajali. Apsolutizam u Rusiji je bio duboko konzervativan, a svoje oružje je položio pred Boljševičkom revolucijom.

Za razliku od zapadnoevropskog apsolutizma koji je bio tranzitnog tipa i označavao prelaz iz feudalnog u kapitalističko društvo, na istoku Evrope apsolutizam je „cementirao“ feudalno ropstvo kao trajno stanje u tim društvima. Zapadna društva su iz vojnih struktura regrutovala članove svog birokratskog aparata, dok se u Carskoj Rusiji taj aparat zasnivao na članovima iz redova plemstva. Plemstvo je imalo obavezu da služi državi kroz razne oblike birokratskog delovanja. To je bila posledica apsolutističke volje samog cara.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja