Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Апсолутизам у Русији“ на Јутјуб каналу КЦНС

31/10/2020

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Апсолутизам у Русији“ (31. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Апсолутизам (од латинског absolutus што значи потпуно) је политичка доктрина и пракса неограничене централизоване власти и апсолутне суверености монарха или диктатора. Суштина апсолутистичког система почива на томе да власт не подлеже никаквој регулисаној провери од стране било које друштвене институције, као што су судство, законодавство, религија, економија или избори.

Апсолутизам се појавио почетком 16. века у Шпанији која је постала узор свим европским монархијама, тако да се до краја тог века појавио и у Царској Русији. Германски и руски апсолутизам су најдуже трајали. Апсолутизам у Русији је био дубоко конзервативан, а своје оружје је положио пред Бољшевичком револуцијом.

За разлику од западноевропског апсолутизма који је био транзитног типа и означавао прелаз из феудалног у капиталистичко друштво, на истоку Европе апсолутизам је „цементирао“ феудално ропство као трајно стање у тим друштвима. Западна друштва су из војних структура регрутовала чланове свог бирократског апарата, док се у Царској Русији тај апарат заснивао на члановима из редова племства. Племство је имало обавезу да служи држави кроз разне облике бирократског деловања. То је била последица апсолутистичке воље самог цара.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања