Предавање Огњена Карановића на тему „УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У ДРАКУЛИЋУ, ШАРГОВЦУ И МОТИКАМА 1942. ГОДИНЕ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“23. јула на Jутјуб каналу КЦНС

19/07/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У ДРАКУЛИЋУ, ШАРГОВЦУ И МОТИКАМА 1942. ГОДИНЕ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати 23. јула у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Масакр у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама је масовно погубљење српских цивила које су починиле усташе 7. фебруара 1942. у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и у руднику Раковац. Драгоје Лукић, који је деценијама истраживао судбину српске деце у НДХ, доказао је да је у том масакру убијено више од 500 деце млађе од 14 година, односно да је од око 2 300 убијених људи свака пета жртва била дете. У документима, чак и оним из усташких извора тадашње НДХ, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану. Овај ужасан злочин је осмислио др Виктор Гутић, адвокат и хрватски политичар из времена Краљевине Југославије, а касније усташки функционер и повереник НДХ за Босанску Крајину. Поред њега, злочинце су предводили фра Мирослав Филиповић и Јосип Мишлов, надпоручник Павелићеве гарде, као и римокатолички фратри из Бања Луке.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања