Predavanje Ognjena Karanovića na temu „STVARANJE ZLOČINAČKE NDH I SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI 1940−1941. GODINE“ na Jutjub kanalu KCNS

15/12/2020

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „STVARANJE ZLOČINAČKE NDH I SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI 1940−1941. GODINE“ možete pogledati (15. 12. 2020) na zvaničnom kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

„10. aprila 1941. godine ustaški doglavnik, maršal Slavko Kvaternik, negde u poslepodnevnim časovima preko Radio Zagreba objavio je hrvatskom narodu da je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska“, objašnjava predavač. Za Kvaternika je to značilo uskrsnuće ove zemlje nakon dugogodišnje borbe za slobodu. Na čelu NDH bio je Ante Pavelić. Nezadovoljni Pavelićevim režimom, Necmi su u septembru 1941. opet tražili od Vlatka Mačeka da preuzme vlast, što on odbija.

Ubrzo nakon osnivanja NDH doneti su rasni zakoni po ugledu na nemačke, kao što je Zakon o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda, zabrana ćirilice, zabranjeno je i postojanje SPC, a svi vernici zakonski su preimenovani u grko-istočnjake.

Kasnije, početkom 1990. godine na Opštem saboru Hrvatske demokratske zajednice, osnivač ove stranke i tadašnji predsednik Hrvatske, Franjo Tuđman, govorio je da NDH nije bila samo puki fašistički zločin i kvislinška tvorevina, već i izraz težnje hrvatskog naroda za slobodu, koju je napokon ostvarila uz pomoć Hitlera i Musolinija, kako Karanović navodi.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja