Предавање Огњена Карановића на тему „СТВАРАЊЕ ЗЛОЧИНАЧКЕ НДХ И СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ 1940−1941. ГОДИНЕ“ на Jутјуб каналу КЦНС

15/12/2020

Предавање Огњена Карановића на тему „СТВАРАЊЕ ЗЛОЧИНАЧКЕ НДХ И СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ 1940−1941. ГОДИНЕ“ можете погледати (15. 12. 2020) на званичном каналу Културног центра Новог Сада.

„10. априла 1941. године усташки доглавник, маршал Славко Кватерник, негде у послеподневним часовима преко Радио Загреба објавио је хрватском народу да је успостављена Независна Држава Хрватска“, објашњава предавач. За Кватерника је то значило ускрснуће ове земље након дугогодишње борбе за слободу. На челу НДХ био је Анте Павелић. Незадовољни Павелићевим режимом, Нецми су у септембру 1941. опет тражили од Влатка Мачека да преузме власт, што он одбија.

Убрзо након оснивања НДХ донети су расни закони по угледу на немачке, као што је Закон о заштити аријевске крви и части хрватског народа, забрана ћирилице, забрањено је и постојање СПЦ, а сви верници законски су преименовани у грко-источњаке.

Касније, почетком 1990. године на Општем сабору Хрватске демократске заједнице, оснивач ове странке и тадашњи председник Хрватске, Фрањо Туђман, говорио је да НДХ није била само пуки фашистички злочин и квислиншка творевина, већ и израз тежње хрватског народа за слободу, коју је напокон остварила уз помоћ Хитлера и Мусолинија, како Карановић наводи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања