Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Holokaust i genocid nad Srbima u zločinačkoj NDH 1941. godine“ 25. januara na Jutjub kanalu KCNS

19/01/2021

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Holokaust i genocid nad Srbima u zločinačkoj NDH 1941. godine“ možete pogledati 25. januara u 20 časova na našem Jutjub kanalu.

Genocid nad Srbima predstavlja sistematski progon i istrebljenje Srba od strane zločinačkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, marionetskoj državi nacističke Nemačke, u periodu između 1941. i 1945. godine. Genocid je sprovođen kroz brutalna pogubljenja u logorima smrti, masovna ubistva, deportacije, etnička čišćenja i prisilna preobraćanja u rimokatoličku konfesiju. Istrebljenja su sprovođenja uporedo sa Holokaustom u NDH, vođena rasnom nacističkom teorijom i velikohrvatskom ideologijom. Namera i čin su bili da se pobije i pokrsti preko 30000 srpske djece i po cenu da hipoteka ovog zločina ostane u nasleđe i savremenoj, demokratskoj hrvatskoj državi. Hapšenja Jevreja počela su u prvim danima ustaške vlasti. U početku su privođeni samo pojedinci, istaknuti i uticajni članovi jevrejske zajednice. U maju 1941. organizovana su hapšenja širih razmera koja su intenzivirana. Tada su 21. maja 1941. godine uhapšeni svi članovi zagrebačkoga „Makabija“, što je vodilo u sistematski zločinački obračun u odnosu na celokupnu jevrejsku zajedniciu, odnosno prema po zlu čuvenom i monstruoznom tzv. konačnom rešenju i to pod geslom: „U NDH nema mesta za Židove“. Krajem juna 1941. Pavelić je izdao proglas „Izvanredna zakonska odredba i zapovijedi” da „…Židovi šire lažne vijesti (…) ometaju i otežavaju opskrbu pučanstva, to se kolektivno smatraju za to odgovornima, i prema tome će se prema njima postupiti i spremati ih povrh kazneno-popravne odgovornosti u zatočenička zbirališta pod vedrim nebom“. Monstrum nacističko-ustaškog zločina postao je svakodnevica nedužnog srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja