Предавање мср Огњена Карановића „УСТАВ СФРЈ ИЗ 1974. ГОДИНЕ КАО ПРАВНИ ОСНОВ ГУШЕЊА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА” 17. априла на Јутјуб каналу КЦНС

06/04/2023

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „УСТАВ СФРЈ ИЗ 1974. ГОДИНЕ КАО ПРАВНИ ОСНОВ ГУШЕЊА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА” можете погледати 17. априла у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Највише примедби на државно уређење по Уставу из 1974. године имала је СР Србија, што је било најприродније имајући у виду њену територијалну структуру. У почетку, тражило се од савезних власти да убеде покрајине да исправно интерпретирају Устав, по коме је Србија ипак била суверена република са одговарајућим степеном аутономије за своје покрајине. Међутим, након Кардељеве (1979) и Титове смрти (1980) све теже је било арбитрирати у споровима између република и покрајина. Средином осамдесетих година, српско руководство је све гласније тражило промену Устава, а не више само исправну интерпретацију. Почетком 1987. године, захваљујући настојањима српског руководства, Председништво СФРЈ иницирало је усвајање више од 130 амандмана. Међутим, нешто касније дошло је и до обрачуна унутар српског руководства. На Осмој седници ЦК СК Србије, септембра 1987. године победила је струја Слободана Милошевића која је енергично и оштро захтевала раскид са Уставом из ’74. Тако је крајем 1988. дошло до смене комплетних руководстава у обе покрајине, а у пролеће 1989. године усвојени су амандмани на Устав Србије, који су знатно сузили овлашћења и права покрајина. Коначан раскид са уставним решењима из ’74. Србија је завршила септембра 1990. године, када је добила потпуно нови Устав. У међувремену су и остале југословенске републике отпочеле раскид са Уставом из ’74. Словенија је у марту 1990. године уклонила из назива републике префикс „социјалистичка” и истовремено усвојила низ амандмана који је раскинуо са социјалистичким уређењем. Хрватска је, након победе ХДЗ Фрање Туђмана, у лето 1990. године усвојила амандмане којима је такође избацила префикс „социјалистичка“ из назива и изменила републичке симболе, а у децембру 1990. добила је потпуно нови Устав. Босна и Херцеговина и Македонија су у јесен ’90, након што су победиле антикомунистичке снаге, такође раскинуле са социјалистичким системом, а у Црној Гори је раскид формално означен доношењем новог републичког Устава у јесен 1992. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања