Предавање мср Огњена Карановића „МЕМОРАНДУМ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ ИЗ 1986. ГОДИНЕ – ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЛАЖИ“ 2. јула на Јутјуб каналу КЦНС

24/06/2022

Предавање историчара мср Огњена Карановића „МЕМОРАНДУМ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ ИЗ 1986. ГОДИНЕ – ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЛАЖИ“ можете погледати 2. јула у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Меморандум САНУ из 1986. показао је сву трагедију положаја српског народа у Југославији уређеној Уставом из 1974. године. И то је оно што је засметало непријатељима Србије, српског народа, па и Српске академије наука и уметности. Срби су тиме показали да знају у каквој су ситуацији и да су принуђени да траже решење. Србија је била добра док је ћутала и сносила последице уставне расцепљености, а сазнање да је сазрела и да не жели више да трпи подређеност засметало је свима. Када је дигла глас против тога, жигосана је као фактор који жели да разбије Југославију и призива рат и сукобе. Меморандум Српске академије наука и уметности (Меморандум САНУ) јесте нацрт документа који је израдио одбор од 16 чланова Српске академије наука и уметности у периоду од 1985. до 1986. године. Меморандум је подељен на две целине: „Криза југословенске привреде и друштва” и односи се на економске и политичке поделе у Југославији које су уследиле након доношења Устава из 1974. године и „Положај Србије и српског народа” који описује инфериорни статус СР Србије у СФРЈ и положај Срба у СР Хрватској и на САП Косову.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања