Предавање Милована Балабана „Јаков Арсовић (Тумански) – једна судбина?“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/08/2023

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Јаков Арсовић (Тумански) – једна судбина?“ (23. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Српски светитељ и монах Преподобни Јаков Нови Тумански по образовању био је доктор филозофије и права. Рођен је као Радоје Арсовић 13. децембра 1894. године у селу Кушићу, недалеко од Ивањице.

Након основног и средњошколског образовања у Србији, докторирао два пута у Француској након студија: из области филозофије на Сорбони и из области права у Монпељеу. Током световног живота бавио и медицином, правом и теологијом. Радио је као службеник дипломатије Краљевине Југославије у Француској, а 1929. године именован је за амбасадора Југославије у Паризу.

По завршетку Првог светског рата упознаје владику жичког Николаја Велимировића који је извршио велики утицај на њега да се посвети Цркви. Био је активан учесник Богомољачког покрета и писац више побожних чланака и преводилац. Напустио је дипломатску службу у Паризу и отишао у Охрид, а потом у Битољ где је служио уз владику Николаја. Тамо се замонашио 1938. године. Иако сабрат манастира Жича, по својој жељи сахрањен је у манастиру Тумане. Канонизован је 2017. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања