Предавање Милована Балабана „Ескалација сукоба на Косову и Метохији 1998–1999. године” на Јутјуб каналу КЦНС

28/11/2022

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Ескалација сукоба на Косову и Метохији 1998–1999. године” (28. 11. 2022) можете погледати нашем Јутјуб каналу.

Данашње предавање Милован Балабан посветио је сукобима на Косову и Метохији који су се заоштрили 1996. године, а ескалирали 1998. и 1999. када је Србија бомбардована од стране НАТО снага. Уводећи нас у историју превирања и немира у јужној српској покрајини, Балабан је истакао да последице деведесетих проживљавамо и данас, а потом је апострофирао да је постојао јасан геополитички план о отуђењу Косова које је требало да постане НАТО база. Све остало је, према речима предавача, била само прича коју је требало „продати“ широким народним масама. На Косову су циљано урушаване институције како би глобална елита, то јест дубока држава, остварила своје циљеве. Међутим, Косово је било и остало наша духовна вертикала, оно је део нашег духовног и заветног идентитета, наша колевка културе.

Посебну пажњу Балабан је посветио глобалној позадини сукоба на Косову. Подршка Албанцима од стране америчког естаблишмента била је очита. Синхронизација новог униполарног поретка и алабанских сепаратиста довела је до рата, пропагандног витоперења истине, те замене теза где се жртва проглашава за џелата, а све у циљу реализације војне интервенције. Изазивање осећаја опште несигурности, стотине препада и отмица само су део геополитичког плана који је установљен много раније.

Након седамдесет и осам дана бомбардовања, резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 усвојена је 10. јуна 1999. године и гарантовала је какав-такав суверенитет. Међутим, вековна српска борба за Косово је оно што сведочи о историјској свести српског народа о појму државе и о духовној везаности за Косово и косовски завет.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања