Предавање Милорада Вукашиновића „Свет 2022. године” на Јутјуб каналу КЦНС

27/12/2022

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића „Свет 2022. године” (27. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Новинар и публициста Милорад Вукашиновић направио је, како је и сам истакао, готово традиционално „један кратак резиме године на измакуˮ, издвојивши као најзначајнији овогодишњи догађај рат у Украјини, уз подсећање на неке историјске, политичке и друштвене узроке и последице поменутог сукоба. Као прецизна, врло упутна и сугестивна одредница овог рата стоји синтагма коју у својим анализама користи руска историчарка Наталија Алексејевна Нарочницка – егзистенцијални сукоб. Вукашиновић сматра да оваква теза говори да је „у игри далеко већи улогˮ и да је посреди решавање питања „људске будућностиˮ уопште. Предавач рат у Украјини оцењује као судар два система вредности, од којих један представља темеље постмодерног света, а други је на страни традиционалног гледишта.

Вукашиновић, базирајући свој даљи говор на претходним трибинама из ове године, напомиње да „хроника овог егзистенцијалног сукоба има своју предисторијуˮ, нудећи језгровиту анализу оних феномена и друштвено-историјских појава који су посебно значајни за разумевање садашње геополитичке ситуације, а међу њима су распад Совјетског Савеза, пропадање традиционалног политичког Запада, питање евроазијства у Русији, као и „новог атлантизмаˮ и „метаполитичког и метаисторијског стајалишта Америкеˮ. Наведени контекст Вукашиновић доводи у везу и са постјугословенским простором, тачније са југословенском кризом која је „једна врста тестираног случаја међународне политикеˮ, закључивши да се „све што се дешава у Украјини, нама већ десилоˮ. Такође, почетак овог сукоба предавач не види у 2022, него у 2014. години, о чему је и раније подробно излагао.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања