Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Savet za inostrane poslove (1921–2021): skrivena istorija američke diplomatije“ na Jutjub kanalu KCNS

27/09/2021

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Savet za inostrane poslove (1921–2021): skrivena istorija američke diplomatije“ (27. 9. 2021) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Američki Savet za inostrane poslove ove godine obeležio je stogodišnjicu postojanja. Ova organizacija osnovana je 29. jula 1921. godine u Njujorku i u međuvremenu je prerasla u  svojevrsnu „laboratoriju američke spoljne politike“. Potreba za osnivanjem SIO proistekla je prvenstveno iz složenih prilika u kojima se svet našao nakon Prvog svetskog rata i Versajske mirovne konferencije 1918. godine. Najpre su članovi Saveta bili isključivo Amerikanci, da bi potom u članstvo bili pozivani i eminentni sagovornici iz dugih delova sveta. SIO je veoma brzo postao kadrovski regrutni centar za najviše državne funkcije, pa i instituciju američkog predsednika, premda je u početku bio zamišljen kao privatna nevladina organizacija.

O važnosti Saveta i njegovom uticaju koji je s vremenom sve više rastao možda najbolje govori pretpostavka o ulozi Saveta u uklanjanju američkog predsednika Trampa iz izborne trke 2020. godine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja