Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Савет за иностране послове (1921–2021): скривена историја америчке дипломатије“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/09/2021

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Савет за иностране послове (1921–2021): скривена историја америчке дипломатије“ (27. 9. 2021) можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС.

Амерички Савет за иностране послове ове године обележио је стогодишњицу постојања. Ова организација основана је 29. јула 1921. године у Њујорку и у међувремену је прерасла у  својеврсну „лабораторију америчке спољне политике“. Потреба за оснивањем СИО проистекла је првенствено из сложених прилика у којима се свет нашао након Првог светског рата и Версајске мировне конференције 1918. године. Најпре су чланови Савета били искључиво Американци, да би потом у чланство били позивани и еминентни саговорници из дугих делова света. СИО је веома брзо постао кадровски регрутни центар за највише државне функције, па и институцију америчког председника, премда је у почетку био замишљен као приватна невладина организација.

О важности Савета и његовом утицају који је с временом све више растао можда најбоље говори претпоставка о улози Савета у уклањању америчког председника Трампа из изборне трке 2020. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања