Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Нова гвоздена завеса“ на Jутјуб каналу КЦНС

25/05/2022

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Нова гвоздена завеса“ (25. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Поводом трибине о успостављању нове гвоздене завесе која више неће бити идеолошка већ цивилизацијска, Милорад Вукашиновић коментарише на који су начин актуелна догађања у Европи и свету отворила нове геополитичке теме и питања. Како би се разумео наслов предавања, потребно је осврнути се на важне историјске тренутке, нарочито на оне који су претходили Другом светском рату, а који су донекле непознати, односно, о којима је недовољно говорено у досадашњим публикацијама. Гвоздена завеса термин је који је некадашњи британски премијер Черчил употребио у познатом говору, одржаном у Фултону 5. марта 1946. године, у присуству председника Трумана. Вукашиновић истиче симболику говора из перспективе особене политичке културе, карактеристичне за Запад који САД подразумева као квинтесенцију. Он наглашава како припадност ове земље закулиси и масонерији представља одређени филтер за спровођену кадровску политику, посвећујући нарочиту пажњу Трумановој одлуци да употреби атомску бомбу.

Иако је Черчил био у самом врху илуминатског покрета, мало је познато да је и Труман био масон високог ранга, респектабилна фигура у редовима чији је члан био још од 1909. године. Вукашиновић наводи да је масонство у америчкој политичкој култури у односу на европску засновано на начелима фанатизма. Иако је Јапан нудио услове за капитулацију, одлука да се бомба баци може се посматрати као настојање Америке да остатак света фасцинира. Будући да се у последње време често прогнозира нова димензија рата у Украјини која подразумева употребу нуклеарног наоружања, Вукашиновић полаже наде у претпоставке да је реч о психолошким играма застрашивања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања