Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Antiglobalistički reset“ na Jutjub kanalu KCNS

24/11/2020

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Antiglobalistički reset“ ( 24. 11. 2020 )  možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

„Antiglobalistički reset“ predstavlja aluziju na knjigu Veliki reset koju su objavili čelnici Svetskog foruma u Davosu aludirajući, iz svog ugla, na „veliki reset“ svetske ekonomije, što će biti tema njihovog januarskog zasedanja 2021. godine. Vukašinović navodi da se, prema njegovom mišljenju, stvari kreću u suprotnom smeru od globalizacijskog reseta i da se u praksi širom sveta dešava antiglobalistički impuls ili zaokret.

Veliki ekonomski stručnjak i nobelovac Džozef Štiglic je 2000. godine napisao poznato delo Globalizacija i njene protivrečnosti, za koje je već 2001. godine dobio Nobelovu nagradu. Štiglic je uočio da su „globalne poluge“ instrumenti globalizacije – MMF, Svetska banka i Svetska trgovinska organizacija, koje su svojom politikom i strategijom produbile siromaštvo širom sveta i to ne samo u zemljama u razvoju, tzv. zemljama trećeg sveta, već i u najbogatijim svetskim državama poput SAD, odnosno zapadnoevropskim državama. Podstaknut događajima iz 2016. godine, kada su se dogodili Bregzit i pobeda Donalda Trampa, Štiglic 2017. godine u svojoj knjizi dopisuje dopunski odeljak Antiglobalizacija u Trampovoj eri gde je temeljno opisivao karakteristike „novog protekcionističkog pokreta“ u Americi i na Zapadu, pokušavajući da na temelju svojih ranijih istraživanja objasni razlog za mnoge neočekivane pojave tog tipa u zapadnom delu hemisfere.

 „Suštinska hipoteza i 2000. i 2017. godine je u tome da Štiglic tvrdi da se procesima globalizacije loše upravlja“ rekao je Vukašinović, dodajući da je to razlog izazivanja nezapamćene društvene nejednakosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja