Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Антиглобалистички ресет“ на Јутјуб каналу КЦНС

24/11/2020

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Антиглобалистички ресет“ ( 24. 11. 2020 )  можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„Антиглобалистички ресет“ представља алузију на књигу Велики ресет коју су објавили челници Светског форума у Давосу алудирајући, из свог угла, на „велики ресет“ светске економије, што ће бити тема њиховог јануарског заседања 2021. године. Вукашиновић наводи да се, према његовом мишљењу, ствари крећу у супротном смеру од глобализацијског ресета и да се у пракси широм света дешава антиглобалистички импулс или заокрет.

Велики економски стручњак и нобеловац Џозеф Штиглиц је 2000. године написао познато дело Глобализација и њене противречности, за које је већ 2001. године добио Нобелову награду. Штиглиц је уочио да су „глобалне полуге“ инструменти глобализације – ММФ, Светска банка и Светска трговинска организација, које су својом политиком и стратегијом продубиле сиромаштво широм света и то не само у земљама у развоју, тзв. земљама трећег света, већ и у најбогатијим светским државама попут САД, односно западноевропским државама. Подстакнут догађајима из 2016. године, када су се догодили Брегзит и победа Доналда Трампа, Штиглиц 2017. године у својој књизи дописује допунски одељак Антиглобализација у Трамповој ери где је темељно описивао карактеристике „новог протекционистичког покрета“ у Америци и на Западу, покушавајући да на темељу својих ранијих истраживања објасни разлог за многе неочекиване појаве тог типа у западном делу хемисфере.

 „Суштинска хипотеза и 2000. и 2017. године је у томе да Штиглиц тврди да се процесима глобализације лоше управља“ рекао је Вукашиновић, додајући да је то разлог изазивања незапамћене друштвене неједнакости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања