Предавање Лазара Слепчева „Пречански либерализам Светозара Милетића“ на Јутјуб каналу КЦНС

27/10/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Пречански либерализам Светозара Милетића” (27. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На самом почетку предавања Слепчев указује на основне карактеристике и одлике Срба Пречана у односу на Србе с друге стране Саве и Дунава. Најмаркантнија политичка личност тог времена, поред Светозара Милетића, био је Михаило Полит-Десанчић, рођени Новосађанин, политичар, новинар и књижевник. Као велики познавалац историје Угарске, народа, односа и сукоба унутар ње, предлагао је швајцарски модел уређења (Источна Швајцарска) по ком би земља била подељена на жупаније унутар којих би све области имале аутономију.

Следећи у центру предавачевог фокуса био је Светозар Милетић, адвокат, политичар и градоначелник Новог Сада, најзначајнији и наутицајнији политичар у Аустроугарској друге половине XIX века. Године 1861. постаје градоначелник Новог Сада, проглашава српски језик званичним, укида немачку реалку и залаже се за изградњу Градске куће у српском делу Новог Сада. Исте године постаје и председник Српске читаонице под чијем окриљем ће касније настати Српско народно позориште.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања