Предавање Лазара Слепчева на тему „Социјализам Светозара Марковићаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

29/11/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Социјализам Светозара Марковићаˮ (29. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање које расветљава тему продора левичарских идеја у Србију 19. века Лазар Слепчев посветио је најзначајнијој личности српског социјалистичког миљеа тога доба – Светозару Марковићу. Марковић је рођен у Зајечару 1846. године и за непуних двадесет и девет година, колико је поживео, остварио се као публициста, социјалиста, књижевни критичар, филозоф и политички активиста. Покренуо је лист „Раденик” – први социјалистички лист у Србији, али и на целом Балкану. У овом листу први пут су објављена, у целости или деловима, дела Карла Маркса – „Грађански рат у Француској” и два дела из „Капитала”.

Марковић је био жестоки критичар великосрпске политике и пионир идеје Балканске федерације. Одбацио је „историјско право“, то јест идеју обнове Душановог царства, као основу решења српског питања. Говорио је да би покушај обнове средњовековне државе учинио Србију освајачком, те војно-полицијском државом.

Марковић је утемељио федерализам као константу српске левице, као алтернативу великодржавној идеологији заснованој на „историјском праву“. Он је такође одбацио клерикалну традицију као основу за јединство српског народа, повлачећи линију раздвајања с десним популизмом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања