Predavanje Lazara Slepčeva na temu „Portreti novovekovlja: Adam Smit” na Jutjub kanalu KCNS

28/01/2022

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti novovekovlja: Adam Smit” (28. 1. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Nakon tribine o Edmundu Berku, Lazar Slepčev nastavlja portretisanje značajnih novovekovih mislilaca, sa namerom kroz predavanje o Berkovom savremeniku, prijatelju i saradniku Adamu Smitu dodatno osvetli jednu epohu. Najznačajniji pregalac u domenu liberalne ekonomske teorije i čovek čije ideje možemo prepoznati u sistemu modernog tržišta, Smit je bio i jedan od pionira socijalne filozofije. Sve što vidimo u današnjoj ekonomiji, utemeljeno je i naslonjeno na njegove postulate. Slepčev navodi da je Smit bio multidisciplinarno obrazovan i da je bio i teoretičar književnosti, kojom se isprva bavio na svojim predavanjima. Kao moderan čovek svoje epohe, obrazovan je na idejama slobodoumlja koje su za vreme njegovog školovanja u Škotskoj postajale sve dominantnije.

Smitovo revolucionarno delo „Bogatstvo naroda“ prezentacija je modernog shvatanja proizvodnje i same ekonomije. Postulati koje je postavio, a koji se tiču poštovanja tuđeg života, imovine drugih pojedinaca i ugovora kojima su regulisani odnosi između dve ili više strana, pokazatelji su dobrovoljnog usklađivanja različitih interesa. „Moderne teorije koje su nama epohalno bliske, svoje utemeljenje baziraju na onome što je uspostavio Smit“, naglašava Slepčev upućujući na značaj dela ovog socijalnog filozofa koji je u istoriji prepoznat kao „otac ekonomije“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja