Предавање Лазара Слепчева на тему „Портрети нововековља: Адам Смит” на Jутјуб каналу КЦНС

28/01/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Портрети нововековља: Адам Смит” (28. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након трибине о Едмунду Берку, Лазар Слепчев наставља портретисање значајних нововекових мислилаца, са намером кроз предавање о Берковом савременику, пријатељу и сараднику Адаму Смиту додатно осветли једну епоху. Најзначајнији прегалац у домену либералне економске теорије и човек чије идеје можемо препознати у систему модерног тржишта, Смит је био и један од пионира социјалне филозофије. Све што видимо у данашњој економији, утемељено је и наслоњено на његове постулате. Слепчев наводи да је Смит био мултидисциплинарно образован и да је био и теоретичар књижевности, којом се испрва бавио на својим предавањима. Као модеран човек своје епохе, образован је на идејама слободоумља које су за време његовог школовања у Шкотској постајале све доминантније.

Смитово револуционарно дело „Богатство народа“ презентација је модерног схватања производње и саме економије. Постулати које је поставио, а који се тичу поштовања туђег живота, имовине других појединаца и уговора којима су регулисани односи између две или више страна, показатељи су добровољног усклађивања различитих интереса. „Модерне теорије које су нама епохално блиске, своје утемељење базирају на ономе што је успоставио Смит“, наглашава Слепчев упућујући на значај дела овог социјалног филозофа који је у историји препознат као „отац економије“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања