Предавање Лазара Слепчева на тему „Либерализам Џона Стјуарта Мила“ на Јутјуб каналу КЦНС

01/03/2022

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Либерализам Џона Стјуарта Мила“ (1. 3. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Џон Стјуарт Мил рођен је у Лондону 1806. године. До осме године живота већ је био познавалац грчке књижевности и филозофије, читао је Софокла, Тукидида и Аристотела на изворном старогрчком језику, а у потоњим годинама бавио се и проучавањима хемије, логике и политичке економије. Већи део живота провео је у Француској, где је и преминуо 1873. године у Авињону. Активно је радио на побољшању положаја радничке класе. Уживао је статус слободног интелектуалца. Службовао је у Источноиндијској компанији, а био је и члан енглеског Парламента од 1865. до 1868. године.

Џон Стјуарт Мил је био британски филозоф емпириста, социјални реформатор и заговарач британског утилитаризма. Сматра се најутицајнијим филозофом 19. века и једним од најуспешнијих бранилаца либералног погледа на човека и друштво. Залагао се за равноправност полова, па чак и за право гласа жена. Заступао је принцип слободе појединца, сматрајући да сваком морају бити омогућени право и услови на основно образовање, те да појединац који не стекне основно образовање не сме имати право гласа.

Мил је покушао да конструише једну филозофску позицију која би на позитиван начин допринела напретку науке, слободи појединца и достизању људског благостања, успостављајући истакнуто либералну тенденцију у размишљању о друштвеним и политичким темама.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања