Предавање Лазара Слепчева „Европа и Европска унија“ на Jутјуб каналу КЦНС

28/03/2023

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Европа и Европска унија“ (28. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мартовска трибина Лазара Слепчева иницирана је, како аутор наводи, актуелним дешавањима према којима нико, пре свега на тлу Европе, не може бити равнодушан. То су, пре свега, украјинска криза, али и доминантан наратив о недодирљивости Европске уније. ЕУ, према речима Слепчева, поседује статус божанства, док друге државе имају потребу да се у њу интегришу. С друге стране, чини се да не постоји простор за критичку мисао на ову тему и то је основни разлог зашто Слепчев „кандидује други угао гледања на проблематику европских интеграција“. Ово није позив на бојкот, већ једно гледиште које би требало да понуди другачије светло у разматрањима поступака које спроводи ЕУ. Трибина представља кратак осврт на интеграције – нарочито оне које су условљене периодима криза – али и на процес настанка ЕУ која није имала исти облик на својим почецима као што је онај који познајемо данас.

Имајући у виду да већ 20 година у Србији и окружењу влада наратив европских интеграција које се сматрају неупитним, данас је осветљен угао кризних момената на којима је, како Слепчев наводи, ЕУ настајала, развијала се и на којима још увек опстаје – од Другог светског рата, од блоковске подељености и од уласка америчке војске на територије пре свега западног дела подељене Немачке, па и касније остатка европског Запада. ЕУ се посматра кроз призму криза које су у највећој мери генерисале европске интеграције – од почетног савеза Европске заједнице за угаљ и челик из 1951. па до данас и актуелне украјинске кризе када ЕУ можда као никада до сада испољава све своје недостатке. На самом крају, Слепчев упозорава на кључно питање – да ли су Европа и ЕУ једно – истичући како са сигурношћу можемо рећи да европски културни круг и оно што данас препознајемо као бриселску Европу нипошто не могу бити исто.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања