Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Smisao i duh komunizma – slučaj Jugoslavije II“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

27/06/2020

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Smisao i duh komunizma – slučaj Jugoslavije II“ (27.06.2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Drugi deo predavanja „Smisao i duh komunizma“ odnosi se na uspostavljanje i egzistiranje komunizma u Jugoslaviji, a samim tim i u Srbiji. Predavač je pojasnio jugoslovenski primer primene ove ideologije, ili kako bi neki rekli ateističke religije. Složenost primene komunizma u Jugoslaviji (i Srbiji kao njenom centralnom i najbitnijem delu) ogleda se u odnosu saveznika tokom Drugog svetskog rata, ali i geopolitičkim igrama velikih imperija (SSSR i SAD), koje su bile konstantne narednih nekoliko decenija, tokom kojih je ova ideologija vladala u našoj tadašnjoj državi.

Takođe, specifičnost komunizma u Jugoslaviji može se definisati jednom rečju – titoizam, gde je ovo simbol totalitarnog sistema, ali naročito nenaklonjenog Srbima, može se reći i izrazito antisrpskog. Predavač je objasnio model funkcionisanja komunističkog sistema u životu jugoslovenske države, ali i društva, kao i pojedinca. Predavač je dao odgovor na pitanje koliko je komunizam kao ideologija pustio korene kod jugoslovenskih naroda, kod kojih je zavladao (naročito među Srbima), te koliko i danas u funkcionisanju, pre svega našeg društva, ali i pojedinaca, možemo pronaći tragove i ostatke komunizma, koji je zvanično bio dominantan i jedini pogled na svet pola veka u našem narodu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja