Предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма – случај Југославије II“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

27/06/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Смисао и дух комунизма – случај Југославије II“ (27.06.2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Други део предавања „Смисао и дух комунизма“ односи се на успостављање и егзистирање комунизма у Југославији, а самим тим и у Србији. Предавач је појаснио југословенски пример примене ове идеологије, или како би неки рекли атеистичке религије. Сложеност примене комунизма у Југославији (и Србији као њеном централном и најбитнијем делу) огледа се у односу савезника током Другог светског рата, али и геополитичким играма великих империја (СССР и САД), које су биле константне наредних неколико деценија, током којих је ова идеологија владала у нашој тадашњој држави.

Такође, специфичност комунизма у Југославији може се дефинисати једном речју – титоизам, где је ово симбол тоталитарног система, али нарочито ненаклоњеног Србима, може се рећи и изразито антисрпског. Предавач је објаснио модел функционисања комунистичког система у животу југословенске државе, али и друштва, као и појединца. Предавач је дао одговор на питање колико је комунизам као идеологија пустио корене код југословенских народа, код којих је завладао (нарочито међу Србима), те колико и данас у функционисању, пре свега нашег друштва, али и појединаца, можемо пронаћи трагове и остатке комунизма, који је званично био доминантан и једини поглед на свет пола века у нашем народу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања