Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Rusija u odbrani Evrope protiv Hitlera i Napoleona” 05. aprila na našem Jutjub kanalu

01/04/2020

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Rusija u odbrani Evrope protiv Hitlera i Napoleona” možete pogledati  05. aprila u 10 časova na našem Jutjub kanalu.

Na predavanju će biti reči o velikim invazijama na Rusiju koje su pokrenuli Hitler i Napoleon, kao i o ruskoj odbrani koja je značila po mnogo čemu i odbranu evropske civilizacije i evropskog poretka. Sličnosti između ove dve situacije u kojima se našla velika pravoslavna imperija su mnogobrojne, ali postoje i velike razlike između kampanje Hitlera i Napoleona, kojima je pokušano ovladavanje Rusijom.

Razlike su uslovljene ličnostima samih zavojevača, ali i ideološkim i kulturološkim obrascem koji je proklamovan od strane Nemaca i Francuza. Dok je francuski buržoaski model propagirao mnogo toga progresivnog u svom vremenu (čime se naravno ne opravdava agresija), dotle je nacizam u svim svojim sferama realizacije bio destruktivan. No, ipak je i jedna i druga pardigma u krajnjoj liniji doživela Rusiju kao neprijatelja. Zašto je to tako, kakve su sličnosti i razlike ovih velikih invazija, kao i kakav je odgovor Rusije bio u ovom situacijama pričaćemo na predavanju.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja