Предавање историчара Милована Балабана на тему „Русија у одбрани Европе против Хитлера и Наполеона” 05. априла на нашем Јутјуб каналу

01/04/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање историчара Милована Балабана на тему „Русија у одбрани Европе против Хитлера и Наполеона” можете погледати  05. априла у 10 часова на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о великим инвазијама на Русију које су покренули Хитлер и Наполеон, као и о руској одбрани која је значила по много чему и одбрану европске цивилизације и европског поретка. Сличности између ове две ситуације у којима се нашла велика православна империја су многобројне, али постоје и велике разлике између кампање Хитлера и Наполеона, којима је покушано овладавање Русијом.

Разлике су условљене личностима самих завојевача, али и идеолошким и културолошким обрасцем који је прокламован од стране Немаца и Француза. Док је француски буржоаски модел пропагирао много тога прогресивног у свом времену (чиме се наравно не оправдава агресија), дотле је нацизам у свим својим сферама реализације био деструктиван. Но, ипак је и једна и друга пардигма у крајњој линији доживела Русију као непријатеља. Зашто је то тако, какве су сличности и разлике ових великих инвазија, као и какав је одговор Русије био у овом ситуацијама причаћемо на предавању.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања