Предавање историчара Милована Балабана на тему „Берлински конгрес – британски оквир Србије“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

22/08/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Берлински конгрес – британски оквир Србије“ ( 22. 8. 2020. ) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар Милован Балабан предавање је започео говорећи о Берлинском конгресу. Наиме, скренута је пажња на договоре великих сила који су били успостављени и пре самог конгреса, а потом је дат један од кључних интереса Британије. „После неколико година успостављања доминације Русије на мореузима, Британија је практично већ четрдесетих година деветнаестог века успела ту доминацију да потисне и елиминише, и да Босфор и Дарданели остану негде у оквиру Турске и пре свега, у њеној интересној сфери“, рекао је Балабан.

 У наставку, предавач је говорио о последицама Санстефанског мира и циљевима Британије, а то су били спутавање Русије и, уз садејство Аустроугарске, обуздавање српског фактора. Балабан је говорио и о разлозима из којих је Британија била против аустроугарске окупације Босне и Херцеговине, а затим и зашто је касније исту подржавала. Такође, појашњено је и које су услове Русија и Британија нудили Аустроугарској како би је придобили. Након приче о Берлинском конгресу, Балабан је говорио о ставовима Британије након Балканских ратова, током Првог светског рата и за време Југославије, чиме је предавање приведено крају.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања