Предавање историчара Милована Балабана „Црна Гора 1914–1918 – став Британије“, одржаће се 29. септембра на Јутјуб каналу КЦНС

25/09/2020

Предавање историчара Милована Балабана „Црна Гора 1914–1918 – став Британије“, можете погледати у уторак, 29. септембра у 19 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о учешћу Црне Горе у Великом рату 1914 – 1918, значају  њеног учешћа за Србију и Европу, као и ставовима Велике Британије који су били доминантни током рата, а тицали су се статуса ове мале државе током и после рата. Такође, биће речи о мотивима Велике Британије који су одредили њен однос према Црној Гори, сагледавању националног питања Црногораца и визијама, када је у питању Србија и југословенска држава, која је била, макар на крају рата, у плановима острвске империје и Америке.

Такође, говорићемо и о ставовима самих Црногораца. Њиховом националном осећају у политичком, етничком и духовном смислу. Нарочито ћемо истаћи деловање избегличке црногорске владе и краља Николе, као и сложеност ситуације пред уједињење са Србијом, али и анализирати сам процес присаједињења са свим његовим добрим и недовољно квалитетним процесним радњама.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања