Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Обриси Бајденове спољне политике“ на Јутјуб каналу КЦНС

01/03/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Обриси Бајденове спољне политике“ можете погледати  (1. 3. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Џозеф Робинет Бајден, четрдесет и шести председник америчких држава, рођен је 20. новембра 1942. године у Скрентону у Пенсилванији, у радничкој породици средње класе, која је знала да склизне у тзв. средње доњу класу. Студирао је на Универзитету у Делаверу, а на Универзитету Сиракуза завршио је права. Политиком је почео да се бави релативно рано, у својим двадесетим, када постаје члан Демократске странке. Априла 2019. објавио је своју кандидатуру на америчким председничким изборима 2020. године, а 11. августа ове године објавио да је америчка сенаторка Камала Харис из Калифорније његов кандидат за потпредседника.

Током постављања циљева америчке спољне политике у Стејт департменту, Бајден је изјавио да је потребно поново успоставити америчко лидерство и да је дипломатија поново у средишту спољне политике САД.

Наиме, актуелни председник има став да Американци треба да интервенишу у почетку, пре него што уопште и дође до насиља, што се види у сукобима у Исламској Држави, али и на мањим жариштима. Посматрајући на моћ ове земље као на божју вољу и дар, Бајден сматра да је њихова дужност да помогну ономе коме је потребно. Помажући слабијима, ова светска сила залаже се и за сопствену безбедност.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања