Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Други мандат Џорџа Буша млађег“ на Јутјуб каналу КЦНС

04/06/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Други мандат Џорџа Буша млађег“ (4. 6. 2021)  можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Џорџ Буш млађи је поверење задобио као ратни председник, што предавач описује синдромом окупљања око заставе. Рајић објашњава како владар не може да игнорише велику кризу, односно не може сматрати како ће криза проћи сама од себе или мерити политикантски сваки свој корак очекујући какве ће бити краткорочне реакције бирачког тела. Управо то је оно што разликује државнике и политичаре, јер државници доносе одлуке које утичу на будуће генерације, а политичари одлуке које се односе само на следеће изборе.

Џорџ Буш млађи се суочио са две кризе, економском и кризом јавне безбедности. Упамћен је негативно због спољнополитичког интервенционизма, а проблеме је решавао по менаџерском принципу. Кроз медијске нападе на Џорџа Буша млаћег приметна је стабилност као црта личности, што га чини лидером. Рајић га карактерише још као одважног председника.

У свом излагању Рајић као две највеће грешке истиче инвазију на Ирак и признање Косова. Оно што се такође може замерити  је однос према међународном јавном праву, који је био потцењивачки и који је довео до креирања још дубљих проблема.

Предавање закључује мишљу да када приступамо оцени рада различитих историјских личности, а Џорџ Буш млађи то дефинитивно јесте, морамо имати на уму да је реч о комплексним личностима, да су њихова наслеђа  комплексна, да је мало шта у њиховом деловању црно-бело, те да заправо има много сивих нијанси.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања