Предавање др Владимира Павићевића на тему „Изазови иницијативе Отворени Балкан“ на Jутјуб каналу КЦНС

14/02/2022

Предавање др Владимира Павићевића на тему „Изазови иницијативе Отворени Балкан“ (14. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Др Владимир Павићевић, политиколог и директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије, представио је своје виђење Отвореног Балкана кроз аргументе који се из угла заговорника, али и противника, најчешће везују за ову иницијативу. Циљ рефлексије дате од стране директног учесника политичких процеса једне од балканских земаља јесте да код слушалаца „произведе размишљање о томе шта је наша будућност“. Кроз 7 аргумената др Павићевић представља ставове оних који иницијативу подржавају и оних који јој се противе, наглашавајући притом да могућности аргумената овим избором нису исцрпљене. На првом месту истакнута је теза да је реч о најозбиљнијем пројекту мира на овим просторима у последњих 30 година. „Стабилност читавог простора јесте оно око чега се повезујемо“, нагласио је др Павићевић и у корист иницијативи додао то што је реч о продукту наше идеје, која је истовремено и win-win ситуација за све који јој приступе, будући да је у интересу свих да се она развија. Трећи и четврти аргумент тичу се слобода регулисаних одређеним уговорима – и то слободе кретања и слободе запослења у земљама чланицама Отвореног Балкана са истим могућностима какве постоје у матичним државама.

Др Павићевић навео је да је увек добро осврнути се и на аргументе против, и тим поводом истакао најзаступљеније по питању Отвореног Балкана. Најчешћи подразумева неједнаку корист држава чланица, при чему би мале државе биле оштећене, а велике на добитку. Контрааргументи др Павићевића подразумевају, на првом месту, сагледавање бенефита и статуса мале државе попут Луксембурга у склопу Европске економске заједнице. Други аргумент којим се укључивање у Отворени Балкан сагледава као алтернатива чланству у Европској унији, др Павићевић дискредитује као погрешно тумачење и додаје да је Отворени Балкан заправо шанса да се демонстрира како балканске државе без менторства могу да покажу одређене способности и вештине. Трећи аргумент заговарају присталице идеје да је иницијатива последица великодржавних пројеката Србије и Албаније, што је, како др Павићевић наводи, потпуно погрешно, јер циљ Отвореног Балкана нису националистички хегемонизми, већ напротив – преплети и сусрети различитих култура и јачање толеранције међу њиховим припадницима.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања