Предавање др Милоша Савина „Светислав Касапиновић и Српска народна слободоумна странкаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

31/10/2022

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Светислав Касапиновић и Српска народна слободоумна странкаˮ (31. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нова трибина др Милоша Савина представља преглед кључних биографских тачака живота Светислава Касапиновића, датих кроз призму његовог политичког деловања у Српској народној слободоумној странци. Странка се, свакако, првенствено посматра кроз рад Светозара Милетића, но др Савин објашњава да је у њене активности било потребно инкорпорирати и друге људе сличних политичких погледа, какав је управо био Касапиновић. Уводни део трибине бави се предочавањем историјског контекста, од Темишварског сабора до револуционарних догађаја из 1848, односно 1849. године, не занемарујући струјања која почивају на краху Баховог апсолутизма. У тим условима, и у снажном контакту са идејама Светозара Милетића, јавио се и Светислав Касапиновић.

Др Савин прави кратак преглед догађаја и активности које стоје као иницијални, и самим тим врло важни окидачи формирања Милетићеве странке, попут познатог „Туцинданског чланкаˮ, првог броја његове „Заставеˮ, утицајног листа и програма опозиционог деловања Срба у Угарској. Акценат је, посебно у другом делу предавања, премештен на личност Светислава Касапиновића чије је укупно политичко деловање кореспондирало с наведеном идејном позадином. Школован у Панчеву, Сремским Карловцима, Темишвару, Бечу, све до титуле доктора правних наука, Касапиновић се читавог живота залагао како за напредак и развој родног места, Панчева, тако и за положај свих Срба, делујући снажно у Уједињеној омладини српској и Српској народној слободоумној странци. Др Савин доприноси расветљавању његовог политичког лика, али и свеколиког ангажовања на пољу културе, истичући бројна достигнућа – оснивање Српске високе девојачке школе у Панчеву, обезбеђивање фонда за стипендирање и школовање сиромашне српске деце, улагање у Српско певачко друштво у Панчеву чији је композитор једно време био и Даворин Јенко. Неизоставно, представљена је и природа листа „Панчевацˮ, познатог по ватреној критици обреновићевске власти. Ови, и многи други куриозитети из живота и рада Светислава Касапиновића, као и судбина Светозара Милетића и његове странке, тема су најновијег предавања др Милоша Савина.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања