Предавање др Милоша Савина на тему „Све војводе Српске Војводине“ на Јутјуб каналу КЦНС

29/11/2021

Предавање др Милоша Савина на тему „Све војводе Српске Војводине“ (29. 11. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Интригантан наслов у оквирима ког се налази прича о политичким струјањима на просторима ентитета названог Српска Војводина, допринос је расветљавању важног историјског периода. Многе промене дешавале су се на просторима насељеним српским народом, као и револуција која, према речима др Савина, није била ни грађанска ни џентријска, већ побуна „ситних обесправљених племића који су тражили део свог колача“.

На челу политичког региона Српска Војводина и тамишки Банат смењивале су се војводе сложених имена, будући да је реч о племићима који су потицали из веома познатих породица или су породичним везама били везани за дворове. Примера ради, Александер Менздорф-Пуљи био је брат од тетке енглеске краљице Викторије. Осим њега, Фердинанд Мајерхофер, Јохан Коронини фон Кронберг, Јосип Шокчевић и Карл Виго де Сен-Кантен били су на челу овог ентитета кратког рока, чије је укидање цар тражио написмено.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања