Predavanje dr Miloša Savina na temu „Političke aktivnosti braće Jakšić početkom XX veka u Vojvodini“ na Jutjub kanalu KCNS

26/05/2021

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Političke aktivnosti braće Jakšić početkom XX veka u Vojvodini“ (26. 5. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Predavanje je Savin posvetio vrhunskim vojvođanskim intelektualcima s početka dvadesetog veka – braći Jakšić: Milutinu, Mileti, Vasi, Stojanu i Žarku, koji su bili izdanci čuvene porodice Jakšić iz Srpske Crnje. Otac im je bio učitelj, a stric je bio čuveni pesnik i slikar Đura Jakšić.

U Kikindi se 1906. godine okupila grupa  demokratski orijentisanih srpskih intelektualaca koja je ocenila da je za politički rad neophodno osnivanje sopstvene srpske demokratske političke organizacije, te političkog lista koji bi poslužio i kao prvi korak ka stvaranju Srpske demokratske stranke u Vojvodini. Idejni pravac Kikindskoj demokratskoj grupi dao je Milutin Jakšić. Pored Milutina, u kružoku koji je radi utemeljenja demokratskih ideja pokrenuo časopis „Srpski glas“ u Kikindi 1907. godine, bili su dr Arsen Vidak, advokat dr Sava Putnik, učitelj Slavko Laković, te braća Milutina Jakšića – advokati Vasa i Žarko i pravoslavni sveštenici Stojan i Mileta.

Iako je Milutin „Srpskom glasu“ davao glavni idejni pravac, Vasa Jakšić je bio izabran za urednika, a njegov pomoćnik je bio Nika Nikolajević, književni prevodilac. Pokretanje „Srpskog glasa“ možemo smatrati osnivačkim činom Srpske demokratske stranke u Vojvodini, pošto su ovaj list gotovo sve demokratske grupe u Vojvodini prihvatile kao svoj organ – naglasio je Savin.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja