Предавање др Милоша Савина на тему „Политичке активности браће Јакшић почетком XX века у Војводини“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/05/2021

Предавање др Милоша Савина на тему „Политичке активности браће Јакшић почетком XX века у Војводини“ (26. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање је Савин посветио врхунским војвођанским интелектуалцима с почетка двадесетог века – браћи Јакшић: Милутину, Милети, Васи, Стојану и Жарку, који су били изданци чувене породице Јакшић из Српске Црње. Отац им је био учитељ, а стриц је био чувени песник и сликар Ђура Јакшић.

У Кикинди се 1906. године окупила група  демократски оријентисаних српских интелектуалаца која је оценила да је за политички рад неопходно оснивање сопствене српске демократске политичке организације, те политичког листа који би послужио и као први корак ка стварању Српске демократске странке у Војводини. Идејни правац Кикиндској демократској групи дао је Милутин Јакшић. Поред Милутина, у кружоку који је ради утемељења демократских идеја покренуо часопис „Српски глас“ у Кикинди 1907. године, били су др Арсен Видак, адвокат др Сава Путник, учитељ Славко Лаковић, те браћа Милутина Јакшића – адвокати Васа и Жарко и православни свештеници Стојан и Милета.

Иако је Милутин „Српском гласу“ давао главни идејни правац, Васа Јакшић је био изабран за уредника, а његов помоћник је био Ника Николајевић, књижевни преводилац. Покретање „Српског гласа“ можемо сматрати оснивачким чином Српске демократске странке у Војводини, пошто су овај лист готово све демократске групе у Војводини прихватиле као свој орган – нагласио је Савин.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања