Предавање др Милоша Савина на тему „Политичка улога др Миладина Свињарева“на Jутјуб каналу КЦНС

29/04/2021

Предавање др Милоша Савина на тему „Политичка улога др Миладина Свињарева“ (29. 4. 2021) можете погледати на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

Миладин Свињарев спада у групу млађих политичара с почетка 20. века. Родом је из сиромашне бечејске породице. Школовао се у Новом Саду, а потом на Медицинском факултету у Будимпешти, да би специјалистичко усавршавање завршио код водећих лекара у Аустрији. Био је стручњак за акушерство и гинекологију. Своју политичку каријеру наставио је и у међуратном периоду.

Око др Миладина Свињарева крајем прве деценије двадесетог века окупила се група млађих школованијих радикала који су били дубоко разочарани Јашом Томићем и тадашњим радикалским руководством. Ова група је позната под називом младорадикали или српстваши по политичком листу Српство који су покренули.

Свињарев је био изабран за посланика на Великој народној скупштини која је оцепила Војводину од Мађарске, те члан Народног већа – првог привременог органа извршне власти у Војводини. По окончању Великог рата, Свињарев је постао управник гинеколошко-акушерског одељења новосадске Државне болнице. Написао је велики број научних радова, али и драма и новинских чланака.

-Као стручњак светског гласа и веома љубазан човек, Свињарев је стекао велики углед. Лекарски позив није изабрао искључиво ради каријере, већ је лечење народа доживљавао као узвишену мисију – истакао је Савин.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања