Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Родна равноправност на примеру жена научница у Европској унији“ на Јутјуб каналу КЦНС

05/03/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Родна равноправност на примеру жена научница у Европској унији“ (05.03.2023) можете погледати на нашем на Јутјуб каналу.

Једнакост између жена и мушкараца једна je од темељних вредности коју баштини Европска унија, а призната је још 1957. у члану 119 Римског уговора где се говори о једнакој плати за једнак рад. Вредности једнакости и недискриминације потенциране су у различитим стратегијама и законима, међу којима су Директива о равнотежи између посла и породичног живота из 2019. године, Директива о једнаком третману из 2006, Европски пакт за родну равноправност 2011‒2020. те Стратегија родне равноправности 2020‒2025. Међутим, и даље постоји низ родних неједнакости у области истраживања и иновација. Ту се најпре мисли на недовољну заступљеност жена у науци и технолошким занимањима (укључујући предузетништво и иновације), родне разлике у условима рада истраживача и напредовању у каријери и доношењу одлука.

С обзиром на то да је Европска унија посвећена унапређењу родне равноправности у свим областима, предузети су кораци да се то учини и у оквиру сектора истраживања и иновација. Од 2012. године родна равноправност и укључивање родних питања у истраживање су један од приоритета у реализацији Европског истраживачког простора.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања