Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА МИНИСТАРА ЕУ: ОД РИМСКОГ ДО ЛИСАБОНСКОГ УГОВОРА“ на Jутјуб каналу КЦНС

28/04/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА МИНИСТАРА ЕУ: ОД РИМСКОГ ДО ЛИСАБОНСКОГ УГОВОРА“ (28. 4. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

За разлику од прошломесечне трибине на којој је било речи о улози и обавезама Председавајућег Савета министара ЕУ, ново излагање др Јелене Тодоровић Лазић усмерено је на историјат и деловања ове институције од Римског уговора, када је уведена. У почетним годинама Председавајући није имао много посла, али је његова улога расла у складу са усложњавањем Савета који је добијао нове секторске савете, комитете и радне групе. У прве две деценије европских интеграција, Председавајући је функционисао по принципима ротације и симетрије. Др Тодоровић Лазић наводи да су одређене измене, попут модификованог трајања мандата Председавајућих како би се завршили одређени сложени преговори, уведене у ротирајући систем, али да се тиме у питање нису доводили функционални принципи. Прве ревизије правила десиле су се 1986. године, када је развијена нова формула ротације која је комбиновала абецедни и параабецедни систем.

Члан 203 Уговора из Мастрихта значајно је измењен када су ЕУ приступиле Аустрија, Финска и Шведска 1995. године. Нови поредак ротације од тада се заснива на политичким критеријумима – „велика“ држава је увек у Тројци која Унију представља на међународној сцени. Као значајне дискусије о реформи председавања Саветом, др Тодоровић Лазић наводи два извештаја – Тиндемансов из 1975, којим је предложено да се период на челу продужи на годину дана и да се пружи могућност да једној држави или особи буду поверени одређени посебни задаци, и извештај Три мудраца из 1979. године, који је препоручивао формализовање задатака Председавајућег како би свака земља била под већим притиском да испуни очекивања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања