Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Борба против корупције и плурализам медија у ЕУ – други и трећи стуб владавине права“ на Јутјуб каналу КЦНС

16/12/2020

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Борба против корупције и плурализам медија у ЕУ – други и трећи стуб владавине права“ можете погледати (16. 12. 2020) на званичном каналу Културног центра Новог сада.

Потреба за антикорупцијским стратегијама и медијским плурализмом одавно је видљива у Европској унији, тако да су у првом Извештају о стању владавине права борба против корупције и плурализам медија представљени су као други и трећи стуб владавине права.

Борба против корупције од суштинског је значаја за одржавање владавине права јер се сматра једним од покретача организованог криминала.

Проблеми који се јављају су недостатак јединствене и обједињене статистике у свим државама чланица, разлике међу држава чланица у дефиницијама кривичних дела, доступности података и методологији њиховог евидентирања, дискутабилна непристрасност и објективност појединих институција, недостатак специјализованих истражитеља у оквиру антикорупцијских служби, неефикасност правосудног система и сл.

Плурализам медија и слобода медија повлачи и слободу говора и приступ информацијама, и кључни су покретачи владавине права, демократске одговорности и борбе против корупције. У складу са тим, неопходна је транспарентност власништва над медијима, дистрибуција државног оглашавања која је у време економске кризе пресудна за мање медије, контролисани политички притисак на медије и наравно – заштита новинара од претњи и напада.

Независни и плуралистички медији играју важну улогу у надзору јавних послова, откривању могућих кршења корупције и интегритета, што доводи до директне повезаности ова два стуба.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања