Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2016–2018)“ на Jутјуб каналу КЦНС

23/06/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2016–2018)“ (23. 6. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У фокусу предавања налази се појам Балкана (Западног Балкана), односно анализа његовог појављивања у француском дневном листу Le Monde у периоду од 2016. до 2018. године.
У години 2016. објављено је 5 чланака који се тичу Балкана. Доминантна тема у овим текстовима је утицај страних фактора на Балкану. Првенствено се Европа плаши руског утицаја који је доста јак на овим просторима (један од текстова је био посвећен продаји руске војне опреме Србији). Неки од наредних тексова наглашавају проблеме региона: лоше стање економије, висока стопа незапослености (60% БиХ, још више на Косову), нелегална трговина, распрострањена корупција, неуспех у успостављању владавине права, унутрашње етничке и политичке тензије, свежи ожиљци ратова при распаду Југославије, проблем Београд–Приштина, спор око имена између Македоније (БЈРМ) и Грчке.
Наредна година бележи највећи број текстова, чак 11. Поново се јављају чланци о великом руском утицају на Балкан али се спомиње и Кина као један од највећих инвеститора у Србији, Македонији и Албанији (граде се путеви, мостови…). Књижевник Миљенко Јерговић говори о све већем утицају Турске на Балкану захваљујући високим представниицима из Босне и Херцеговине. Новинар Шарл Нон у свом тексту наводи да је балканска рута главни коридор за организовани криминал, трговину људима, дрогом и оружјем и позива Европу да не седи скрштених руку.
У 2018. години налазимо 9 текстова од којих се 7 тичу проширења Уније на Западни Балкан, један текст говори о мигрантима, а један је текст Вука Јеремића који износи ставове поводом посете председника Србије Александра Вучића Француској.
На крају, Тодоровић Лазић закључује како су текстови који су излазили у часопису веома значајни јер су настали услед неуспеле реализације проширења лансиране идеје о регионалној интеграцији која ће, вероватно, касније послужити као предлог и инспирација за настанак Отвореног Балкана.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања