Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Босна и Херцеговина – пут до статуса кандидата за чланство у ЕУ” на Јутјуб каналу КЦНС

22/02/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Босна и Херцеговина – пут до статуса кандидата за чланство у ЕУ” (22. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Затварајући тематски круг предавања о земљама западног Балкана које имају статус кандидата за чланство у ЕУ, др Јелена Тодоровић Лазић је данашње предавање посветила Босни и Херцеговини.

Одлуком Европског савета и Самита у Солуну 2003. године Босна и Херцеговина је препозната као потенцијални кандидат за чланство у Европској унији.

Европска комисија је у октобру 2022. дала препоруку да Босна и Херцеговина добије статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, уз очекивање да ће се испунити осам услова: приоритетно усвајање измене у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком савету; усвајање закона о судовима Босне и Херцеговине; доношење Закона о спречавању сукоба интереса; предузимање одлучних корака за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала; унапређивање рада на обезбеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом као и обезбеђивање функционисања система азила; обезбеђивање забране тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања; гаранција слободе изражавања и медија и заштита новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима претњи и насиља над новинарима и медијским радницима; обезбеђивање резултата у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

15. децембра 2022. одлуком Савета Босна и Херцеговина добија званично статус кандидата.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања