Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Kralj Milutin – život i delo. Povodom sedam vekova od smrti“ na Jutjub kanalu KCNS

19/02/2021

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Kralj Milutin – život i delo. Povodom sedam vekova od smrti“ možete pogledati (19. 2. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić, rođen oko 1253. godine, preuzeo je vlast od svog starijeg brata, kralja Dragutina, ugarskog vazala i zeta. Kao drugi sin srpskog kralja Stefana Uroša I i njegove supruge kraljice Jelene Anžujske na istorijsku scenu stupa 1267. godine, započinjanjem pregovora svoga oca sa vizantijskim carem Mihajlom VIII o Milutinovoj ženidbi sa Anom, što dovodi do Milutinovog imenovanja za naslednika umesto starijeg sina i ugarskog zeta Dragutina.

Milutin se ženio pet puta, ali je od svih brakova najviše pažnje privukao njegov brak sa tada petogodišnjom vizantijskom princezom, Simonidom. Iz tog braka Milutin nije dobio naslednika, zbog Simonidine neplodnosti, tako da je do dan-danas ostalo otvoreno pitanje da li je po prirodi bila neplodna ili je nešto dovelo do toga.

Kralj Milutin se smatra najvećim graditeljem i donatorom srpskih crkava i manastira među Nemanjićima, međutim, zbog brojnih porodičnih sukoba, i kontraverznog braka, dugo je važio za jednu od omraženijih članova ove dinastije. Nakon njegove smrti rasulo u zemlji je bilo neprevaziđeno do tad da se pojedina vlastela jednostavno otcepila, a bande pljačkaša su napadale čak i povorku koja je prenosila Milutinovo telo u njegovu zadužbinu manastir Banjsku.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja