Предавање др Бориса Стојковског на тему „Краљ Милутин – живот и дело. Поводом седам векова од смрти“ на Jутјуб каналу КЦНС

19/02/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Краљ Милутин – живот и дело. Поводом седам векова од смрти“ можете погледати (19. 2. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Краљ Стефан Урош II Милутин Немањић, рођен око 1253. године, преузео је власт од свог старијег брата, краља Драгутина, угарског вазала и зета. Као други син српског краља Стефана Уроша I и његове супруге краљице Јелене Анжујске на историјску сцену ступа 1267. године, започињањем преговора свога оца са византијским царем Михајлом VIII о Милутиновој женидби са Аном, што доводи до Милутиновог именовања за наследника уместо старијег сина и угарског зета Драгутина.

Милутин се женио пет пута, али је од свих бракова највише пажње привукао његов брак са тада петогодишњом византијском принцезом, Симонидом. Из тог брака Милутин није добио наследника, због Симонидине неплодности, тако да је до дан-данас остало отворено питање да ли је по природи била неплодна или је нешто довело до тога.

Краљ Милутин се сматра највећим градитељем и донатором српских цркава и манастира међу Немањићима, међутим, због бројних породичних сукоба, и контраверзног брака, дуго је важио за једну од омраженијих чланова ове династије. Након његове смрти расуло у земљи је било непревазиђено до тад да се поједина властела једноставно отцепила, а банде пљачкаша су нападале чак и поворку која је преносила Милутиново тело у његову задужбину манастир Бањску.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања