Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuski kulturni uticaji među Srbima van Srbije na početku 20. veka“ na Jutjub kanalu KCNS

25/08/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuski kulturni uticaji među Srbima van Srbije na početku 20. veka“ možete pogledati (25. 8. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Politički i ekonomski činioci potkrepljivali su prodor francuskog uticaja u Srbiju početkom 20. veka i, istovremeno, jačali međusobnu kulturnu saradnju koja je doprinela sve čvršćoj vezi između ove dve zemlje.

Pojedinci koji su se istakli u ovom periodu svojim delanjem i uticajem u srpskoj kulturi, preneli su francuski model u više slojeve srpskog društva. Uobičajeno je bilo poznavanje francuskog jezika, bio je vidljiv uticaj francuske mode, a književnost pomenutog govornog područja bila je redovna literatura.

Bogdan Popović i Jovan Skerlić neretko su svojim književnim radom, ali i uređivačkom politikom u „Srpskom književnom glasniku“, uticali na prihvatanje uticaja Francuske u Srbiji.

Vremenom je prihvatanje francuskog kulturnog modela brisalo tragove dugogodišnjeg turskog uticaja nataloženog u srpskom narodu. Tome je doprinelo i slanje srpskih studenata u evropske, a prvenstveno francuske škole i na fakultete, koji su se nakon studija vraćali u svoju zemlju šireći uticaj zapadnjačke kulture.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja