Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ на Јутјуб каналу КЦНС

25/08/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француски културни утицаји међу Србима ван Србије на почетку 20. века“ можете погледати (25. 8. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Политички и економски чиниоци поткрепљивали су продор француског утицаја у Србију почетком 20. века и, истовремено, јачали међусобну културну сарадњу која је допринела све чвршћој вези између ове две земље.

Појединци који су се истакли у овом периоду својим делањем и утицајем у српској култури, пренели су француски модел у више слојеве српског друштва. Уобичајено је било познавање француског језика, био је видљив утицај француске моде, а књижевност поменутог говорног подручја била је редовна литература.

Богдан Поповић и Јован Скерлић неретко су својим књижевним радом, али и уређивачком политиком у „Српском књижевном гласнику“, утицали на прихватање утицаја Француске у Србији.

Временом је прихватање француског културног модела брисало трагове дугогодишњег турског утицаја наталоженог у српском народу. Томе је допринело и слање српских студената у европске, а првенствено француске школе и на факултете, који су се након студија враћали у своју земљу ширећи утицај западњачке културе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања