Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska štampa u doba La Belle Époque “ na Jutjub kanalu KCNS

21/01/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Francuska štampa u doba La Belle Époque“ možete pogledati (21. 1. 2021) na našem Jutjub kanalu.

La Belle Époque označava period u francuskoj istoriji od druge polovine devetnaestog veka do početka Prvog svetskog rata, dok je sam izraz koji u prevodu znači lepa epoha nastao nakon rata. Izraz se koristio kako bi se najkraće opisao duh vremena i vezuje se za društvene promene, ekonomski rast, brojne izume, povećanje broja stanovništva u gradovima, veru u budućnost ali i nostalgiju za ovim periodom u posleratnoj Francuskoj.

Tokom ovog perioda nastalo je više umetničkih pravaca koje su neretko vezane za određenu ideologiju i pogled na svet. Širenju različitih ideja u velikoj meri doprinosi razvoj štampe, a pisci postaju novinari brojnih listova i časopisa. Dnevni listovi poput Le Petit Journal,  Le Journal, Le Matin Le Petit Parisien doživljavaju vrtoglavu popularnost od perioda bulanžizma i afere „Drajfus“, tako da se njihov dnevni tiraž u proseku kretao i do četiri miliona primeraka.

Prvi svetski rat naglo je presekao tzv. lepu epohu u Francuskoj i procvat umetnosti, kulture i ekonomije u njoj. Dinamika društvenog života se ugušila, a nekadašnje želje za sticanjem novih saznanja, upoznavanjem novih kultura i razvojem kritičkog mišljenja su splasnule spram katastrofa globalnog bojišta.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja